PG x 4€F0 - Real Trap Shit vol.1 MIXTAPE REVIEW

Публикувано на Юли 05, 2019 1 коментара

PG и 4€F0 са новоизграващи лица от тепърва заформящата се ъндърграунд трап сцена. Покрай няколкото запитвания дали ще пиша за съвместния им микстейп разбрах, че са доста популярни на локално ниво най-вече в Бургас. Въпреки това има къде да се срещнат имената им в по-широките кръгове. 4ефо има песен с Dim4ou, която влезе в албума му с колаборации DIM, а PG пък е по-познат на феновете на Murda Boyz покрай участието му на няколко пъти в албума им Махленска класа, както и още няколко колаборации в тези кръгове. Сега обаче двамата се обединяват за нещо тяхно си и крайният резултат е 11-траков микстейп под името Real Trap Shit vol.1 Да видим докъде могат да стигнат самостоятелно.За нещастие нито на първи прочит, нито на който и да е от следващите, не останах впечатлен или отнесен от каквото и да е било. Опасенията ми бяха, че това ще е просто поредният проект на любители, които си правят песни и ги пускат в интернет, колкото да си остава паметно само за тях. Но дори и като за трап тава не успява да привлече вниманието с нещо хубаво за почитателите на този звук. 4EF0 и PG, бидейки изпълнители, познати главно заради колаборациите си в чужди проекти, е нормално да звучат повлияни точно от тези големи имена и да липса оригиналност и ясно изразен характер. Това се случва често в трапа у нас, особено на локално ниво както е тук, защото похватите и различните стилове още са в зародиш и най-лесният начин да направиш нещо завършено в този стил е като директно копираш от основоположниците му, било то на запад или в България. Затова и този тейп звучи като всичко друго, но не и като нещо уникално и разпознаваемо, за което съответните имена да са отговорни.

Следвайки тази логика, можем да стигнем до заключението, че в този неособено претенциозен микстейп класическата махленска трап стилистика доминира, както подсказва и тривиалното заглавие. Гони се една визия и една позната естетика със всички основни инструменти и клишета в това сравнително младо течение на рапа. Двамата вкарват типичното гаменско държание, присъщо за кварталните улици, но дали успяват да го представят подобаващо - не мисля. С умишлено престорени гласове и насечени нахакани флоуове, PG и 4EF0 са готови да сипят реплики относно всички характерни за трапа тематики - пари, коли, жени, дрога, престъпност, махалите и проблемът не е, че тези неща се споменават в песни, а фактът, че втръсват много лесно и са доставени с предъвкани формули и отдавна разнищени схеми.


Безинтересни флоуове и безинтересни лирики върху също толкова лишени от характер инструментали. Няма какво друго да се очаква от микстейп на име Real Trap Shit, но в трапа ако не друго, поне продукцията може да изпъкне и да впечатли с нещо. Но като всичко друго в този жанр, и тук влиянието от други места е способно да поеме доминацията и да остави музиката без собствен почерк, какъвто е и случаят тук. 11-те инструментала представляват доста generic звуци, които избягвам по принцип. Повтарящи се непрестанни loop-ове, които веднага да ти се забият в главата, акцент върху баслиниите и hi-hat-овете, мрачна атмосфера и никаква прогресия за сравнително кратката продължителност на всяко едно от парчетата. Всички тези неща се преплитат и живеят съвместно в музиката на този тейп. 


Както споменах вече, темите и лириките се размиват с еднообразното деливъри до етап, в който почти няма разлика между двамата, както и между отделните песни. Наподобявайки се взаимно, не оставят възможност на слушателя дори да посочи един силен момент, защото от начало до край е просто монотонен посредствен трап, който си остава константна величина за всичките 27 минути. Неспособността им да задържат една тема за цяла песен е едно от малкото впечатляващи неща тук, но дотам. Дори ако микстейпа се слуша за настроение и на заден фон, каквото би следвало да е предназначението му, пак не би успял да допринесе с нещо ново и да се запомни по какъвто и да било начин.


Общо взето 11-те трака не внасят нищо полезно за хората, които не са от средите на PG и 4EF0 и не ги намирам за нещо, на което трябва да се обръща особено внимание. С риск да се повторя, ще кажа, че това е просто трап от улицата за улицата без особени претенции и явно е първият епизод от следващи такива проекти, с които се надявам да покажат интегритет, растеж и самоусъвършенстване. Давам му сравнително ниска, но справедлива оценка. 
3/10
ЦХЗУ във Фейсбук: цък
ЦХЗУ в Инстаграм: цък

Продукт на:From The Streets (FTS)
Дата на издаване:29 юни 2019
Времетраене:27 мин
Стил:Trap rap, Mumble rap, Cloud rap,
Gangsta rap, Drill
Любими тракове:N/A
Нелюбими тракове: Почти всички
Като цяло:3/10


Коментари 1