FYRE - Откровение ALBUM REVIEW

Публикувано на Юни 01, 2019 0 коментара

Какво става, рап глави? Аз отново съм момчето зад любителския музикален блог Цинични Химни За Улиците, а вие отново сте с рубриката, в която анализираме съвременна българска музика. Днес обект на дискусия ще бъде новия албум на FYRE - Откровение.


FYRE е име, което е на сцената от не толкова скоро, но започна да добива популярност и да си пробива път в последните години. Отличава се с ясно изразен собствен почерк, интересни влияния, много мотивация и свежи идеи, подпомогнати от съотборника му - бийтмейкърът Vitezz. Синглите, които изкарваше, когато разбрах за тях, радваха тесния им, но също така верен и отдаден, кръг от последователи, докато за мен имаше какво още да се желае откъм изпъленение и вокално деливъри на продукта. Повратният момент в кариерата му обаче бе след излизането на "Kylian Mbappé" - песен, възхваляваща младата звезда на френския футбол. Очаквано или не, тракът стана хит във Франция и покрай всички интервюта и статии във френските медии, FYRE и хората му добиха повече популярност и тук. Сега е време за трайно установяване и отговор на въпроса дали Team 02 могат да се измъкнат от сянката на хита, в който се превърна "Килиян Мбапе" ? (Сингъл на годината според наградите на ЦХЗУ). FYRЕ вече има 2 албума зад гърба си, с които почти не съм запознат, но имайки предвид смяната на екипа и постоянната еволюция, намирам сегашния период за чисто нова глава в кариерата му и ми е интересно как ще успее да я обрисува в цял албум. Фирето не е държал да показва само една стилистика досега и с такъв ход може да отиде в която и да е от двете посоки на скалата ми за оценяване.

За щастие от 11-те трака отсъстват отдавна излезли сингли, които да запълват траклиста с нещо вече познато, и имаме 38 минути само нов материал с изключение на последните 2 песни, но за тях ще стане дума по-късно. Тавата е озаглавена с кратко, звучно и категорично име - Откровение, което дава да се разбере, че е време за равносметка, теглене на чертата и споделяне на натрупания житейски опит досега.


Това става ясно и от първите две песни в албума - "Откровение" и "Откровение 2", които започват слушателското приключение с разказвателен тон, лични истории и отваряне към публиката от страна на Fyre, който разказва за първите си стъпки в рапа, за старите приятели, за трудния живот на едно момче, което тъкмо е завършило училище и трябва да се справя едновременно с работа, университет и сбогуването с може би най-важния му човек - майка му. Доста емоционално начало, след което обаче идва вътрешен монолог, в който Огнян си казва, че трябва да се действа ако иска да е щастлив и да постигне това, което иска. Така се поставя начало на една тематична линия, която остава ключова през целия албум - тази за собствената мотивация и вътрешния заряд да надграждаш всеки ден. Това се потеърждава и с втория трак, където припевът е по-уверен, надъхващ и енергичен спрямо първия.

Същата тема се развива и в следващото парче "Аз съм друг", излязло като сингъл малко преди албума. Последвалите няколко песни продължават да надграждат настроението от първите две - малко по-самоосъзнат и дълбок FYRE, разсъждавайки на дълго и широко за себе си и заобикалящия го свят. В "Свобода илк смърт" върху китарен бийт с подобен разказвателен характер, младежът дава своя коментар за стандарта на живот в България, изразявайки критика дори и към по-старите поколения, което е колкото откровен, толкова и смел ход. В "Мамо, опитах" пък имаме балада, лично обръщение към майка му, в което той й иска прошка и иска да покаже, че е наясно кой е и къде се намира. "Принцеса" е третият пореден трак с китарно базиран инструментал, в който пък се говори за любовта и отношенията му с неговата половинка, подпомогнато с леки напеви и разчупване на стриктния drill рап флоу, който преобладава в албума.


Преполовявайки албума, минаваме баладичната и дълбока част и навлизаме в по-рапърската и по-уверената половина. "Вор в законе" влиза рязко с припев тип in your face, етно мотиви на фон и една доста ключова за стила на FYRE дума - hustle. Цялата песен звучи надъхващо, влива нужното количество мотивация и вложена енергия. Харесва ми и че вкарва референция с царя на подземния свят в руската мафия (или нещо подобно) - т.нар. "вор в законе" Шакро Молодой. Разчупва атмосферата и показва малко обща култура. В "Yamaha Tmax" продължава да показва влиянието си от европейските течения в рапа - drill, afrotrap, даже малко grime, доста популярни във Франция, Германия, Англия, Русия и тн. С бийтмейкъра му Vitezz се опитват да наложат този гангстерско-махленски стил у нас и смятам, че им се получава с изключение на Yamaha Tmax и Dale cavese, които просто не успяха да ме хванат с настроението си. Едната песен, вкарвайки интензивно доста електронни елементи и донякъде неловки вокали, докато другата за припев има футболна агитка и съответно човек, който да я разпява и надъхва, допринасяйки към уличната линия на албума. Тук обаче ми се стори излишно и за момент ми напомни на реклама на Coca Cola точно преди Световното, а добавяйки почти примитивните реплики на човека от агитката и съдийските свирки - предпочитам да мина на следващия трак.

Последните две песни са и тези, които илзязоха най-отдавана във времето. Предпоследна е "Mademoiselle pardon", за която ми се струва че е минал цял живот, откакто бе пусната. Може би защото и за мен, и за хора около мен, които харесват Fyre, това е най-несполучливия му проект с лирики като: "Фанах я за гъза, викам mademoiselle pardon" още в самото начало, докато бийтът не е толкова интересен, за да компенсира безсмисления текст. Албумът завършва с "Kylian Mbappé", която дава енергичен и позитивен завършек на цялото нещо, но само причината, че е най-големият му хит и най-старата песен ме кара да я пропусна, просто защото ми е втръснало да я слушам, какъвто (преполагам) е случаят и с много  фенове на Фирето.


Няма как да минем без да спомена няколко лоши черти на Откровение като например големия спад в цялостното качество някъде след "Вор в законе" и че в дадени моменти момчетата залагат твърде много на западноевропейските си влияния и съответно по един или друг начин остават в сянката им. Този албум не е толкова ясно показване на статуса им, колкото търсене на идентичност и показване на процеса на изграждане на собствен звук и визия. Някои неща като съвсем простоватата акордна прогресия на китарата в "Мамо, опитах" и почти пародийната интонация при пеенето на моменти ме възпряха от пълно удоволствие при слушането.

Със сигурност обаче в този албум FYRE и Vitezz показват повече от добрите си страни, отколкото от лошите и предоставят свежи идеи и интересни неща за коментиране. Оставам с добра нагласа след този проект и ще следя творческото им развитие занапред. Давам му позитивна, но справедлива и предпазлива оценка.

Oбща оценка:

6/10

Продукт на:Team 02
Дата на излизане:01 май 2019 - физически
15 май 2019 - дигитално
Времетраене:38 мин
Стил:Drill rap | Trap | Grime 
Любими тракове:Откровение | Откровение II | 
Свобода или смърт | Принцеса | 
Вор в законе | Kylian Mbappe
Нелюбими тракове:Dale cavese | Mademoiselle pardon
Като цяло6/10


Коментари 0