2 албума, 1 година, само един Кольо | Без Почивка Album Review

Публикувано на Март 13, 2019 0 коментара

Здравейте, читатели! Аз отново съм Момчил от ЦХЗУ а.к.а момчето, което не го бива в уводите, а вие отново сте с рубриката, която оценява актуалната родна рап музика. Днес обект на нашето внимание ще е чисто новият съвместен албум на Колеца и Tr1ckmusic - Без почивка.
Интересно време е и за двамата. Последния път, когато ми се наложи да пиша за нещо ново от Ума и Дума, това бе дебютният солов албум на Колеца - Човекът в ракетата. Проект, който ме изненада приятно и спечели симпатиите ми. Беше кратък и клонеше към ЕР формата, но стегантият траклист, искрените рими и мелодичността му компенсираха както обема, така и леката несериозност, с която бе издаден проекта. 2018 бе доста тиха година и за Tr1ckmusic, който се покри след излизането на Tr1cktape 3 - един от най-паметните албуми за 2017 г. Сега двамата варненски агенти се съюзяват за втора част от соловия поход на Колеца или пък целят създаване на стабилно класическо дуо тип рапър-бийтмейкър? Какъв е крайният резултат?

Комбинацията е сполучлива, определено. Звученето не контрастира много с обичайните неща на Tr1ck-a, но има вкарана специфична стилистика, която се допълва от вокалите и лириките на Колеца. Има цялостна атмосфера, която не наподобява нито последните работи на Ума и Дума, нито гореспоменатия му солов албум, нито триктейповете. Едно от опасенията ми бе Кольо да не се чувства в свои води върху тези бийтове, но това не се случва тук. Чували сме го и преди в подобен стил и тогава пак е показвал словесни умения, които да не разочароват.


Всичко започва добре със заглавното парче Без почивка, чиято единствена слаба част е флоуът в bridge-a между куплета и припева, който намирам за провлачен и в дисхармония с насторението на песента. Следва От наш’то, което е очевиден ремикс на Get it на Run The Jewels. Допитах се до отговорния бийтмейкър и той потвърди, че текстът действително е писан върху оригиналния бийт на Еl-P, който не се различава много от българската версия. 


Трета подред е Аре да видим, която е първата песен на всички от Ума и дума от близо 2 години насам и го намирам за чудесен бенгър. Всеки от четиримата допринася с подобаващ куплет, припевът и бийтът закачат, всичко е супер според мен. Следващи подред са Световъртеж, Преследвам интереси и Само без нерви, които са прилични песни, затвърдяващи звученето и стила. Ти си луд с Вантката е чудесен пример за едновременно електронно и мелодично звучене, допълнено от класическото за групата многогласово припяване в hook-a, а флоуът на Колеца в куплета тече по инструментала със завидна лекота. Единственият минус на песента е, че й трябва още един куплет и припевът да се повтори пак, за да не се усеща като просто прелюдия.


В Да става к’вот ще и Ня’а се дам забелязвам още влияние от El-P (продуцента на Run The Jewels) с вмъкнатите леки китарни рифове. Няма как това да е голяма изненада, звученето на двамата бийтмейкъри се припокрива често - преобладаващи електронни и машинни елементи, на моменти леко индустриален саунд и доста бенгърски наклонности. Разбира се, между Run The Jewels трилогията и Tr1cktape-овете разликата е от земята до небето, но общите белези са солидната атмосфера със съвсем дребни паузи за отдих и спокойствие. В Без Почивка това са вече споменатия Ти си луд и финалния трак Аривидерчи, който също заслужава да се спомене. Динамиката в него спада рязко и отстъпва на меките вокали на Полина, които допълват последните думи на Колеца за хейтърите и неприятните хорица по тоя свят. Необходима доза мелодичност, която оставя слушателя с приятен спомен за албума в самия край.

Колеца звучи по-уверен и надъхан от всякога. Да, в Човекът в ракетата положението беше подобно, но там атмосферата е доста по-лична и с характер на нещо, служещо за изливане на натрупани емоции. Тук той ясно казва кой е, за какво се бори, какви са неговите угризения, дава коментар на заобикалящи го събития и на рап сцената, като казва и доста мотивиращи слова. Сякаш най-накрая слага липсващото парче от пъзела и успява да се репрезентне изцяло.


Той обаче не е единственият рапиращ вътре. Гореспоменатите Ума и Дума сякаш бяха задължителни за този проект и не разочароваха. Мадматик се появява в Преследвам интереси, влизащ в точния вайб без да има разминаване с познатия си досега стил. Имера е един от изненадващите фийтове и превръща и без това супер динамичната Не си познал в шамарния бенгър трак на албума. Добския не прави компромис с неговия verse във леко драматичното парче Вяра. В самия край на албума идва ред и на ремикса на Без почивка с участието на Атила и ФО и лично според мен е значително по-добре от оригинала. Новия куплет на Колеца е по-добър и по-точен, отсъства дразнещия ме bridge, а черешката на тортата е куплета на Атила, в който сменя около 3 скорости без слаб стих. Рядко харесвам подобни подходи в края на албумите, но това е от добрите примери.

Естествено, има си и минуси. Някои моменти и песни се усещат като пълнеж в траклиста и смятам, че са можели да станат и по-добре. Генерално римовите структури и техниката не са на кой знае колко високо ниво. Относно флоуа смятам, че бавното му редене не винаги е най-подходящо за този тип инструментали. Имера и Атила нагледно показват, че малко скорост никога не е излишна и може да превърне добрата песен в чудна хитачка с готино wavy настроение.
Това определено не е втора част на Човекът в ракетата. Онзи албум бе далеч по-музикален, спокоен и най-вече личен. Докато това тук е набор от надъхващи самоуверени рап хитачки с не един или два highlight-a. Без съмнение ще си го пускам и след ревюто и се надявам скоро да чуем малко повече продукция и от останалите трима члена на Ума и дума, както и от Тр1к-а

ОБЩА ОЦЕНКА - 7/10

Продукт на:FAQinMusic, Tr1ckmusic 
Дата на излизане:09 март 2019г
Времетраене:46 мин
Стил:Conscious rap | Cloud rap
Любими тракове:Аре да видим | Tи си луд | Вяра 
Няа се дам | Аривидерчи | Без почивка (Remix)
Нелюбими тракове:От наш'то | Световъртеж | Само без нерви
Като цяло:7/10


Коментари 0