Sezy ги мези | Купи ме Album Review

Публикувано на Февруари 23, 2019 0 коментара

Здравейте, рап фенове! Как сте днес? Аз отново съм Момчил от ЦХЗУ а.к.а единственият инфлуенсър с интровертски наклонности, а вие отново сте с рубриката, която предизвиква повече негативни емоции от нова песен на Russ. Тази седмица обект на нашата дисекция е дебютният солов албум на Sezy - Купи ме.

За първи път срещнах името на Sezy покрай поредицата му в YouTube “От нищо - нещо”, в която прави бийтове с разнообразно звучене от малки звуци с подръчни материали като чехли, чаши, истеричен смях на влогър или пасата на баща му. Интересно начинание, което разкрива креативната му мисъл и ни кара да се питаме докъде би стигнал с цял албум (от нормални компютърни звуци, разбира се), тъй като лично аз се затруднявах да определя дали той се цели към реална сериозна кариера в т/рапа или го прави за миймчето без много сериозност. Мотивацията е налице, предстои да видим финалния резултат.

Крайният продукт беше доста странно презентиран, поне за мен. Отново ставаме свидетели на схема, която не харесвам особено - да се издават песни в някакъв период от време и накрая всичко да се събере на едно място под формата на “албум”. Също странно е, че подредбата в диска почти няма общо с цифрите, които са сложени в заглавията на песните в Ютуб и може да стане объркване. За добро или зло, самите песни нямат много общо помежду си и последователността не играе почти никаква роля тук. Все пак това е индикация за отношението на артиста спрямо собствения си продукт и вече споменатата сериозност.Това обаче са дреболии, за които се хващам, и те много лесно много бързо могат да бъдат компенсирани със строго характерния звук и способността на Сези да ни забавлява с песните си. Ако поне за момент се отделим от консервативните разбирания, че текстовете трябва да бъдат ангажиращи, социални, да бъде “истински рап” и да няма “аутотюн виене”, реално ще забележим, че текстовете тук са интересни, забавни, хващат ухото и допринасят за доброто настроение. Като всеки типичен трап, преобладават темите за кеша, за високото самочувствие, за тва колко невеж е въображаемият опонент и за мацките (за къде сме без тях иначе) Но реално тук Сези и компания поднасят клишираните скучни теми по интересен и забавен начин. Без много натягане и придаване на излишна сериозност, те показват, че простотата в музиката невинаги означава простотия. Със семплите кетчи флоуове и не твърде комплексната продукция хващат ухото, а със запомнящите се фрази и припеви се забиват лесно в главата.

Плюсът на всичко това е, че липсват излишни неща. Правейки нещо не толкова сложно, не рискуваш да премислиш твърде много песента и да я предобриш. Така слабите моменти почти не се забелязват и се оформя стабилен траклист от готини песнички. Фийтовете са сведени до двамата господа Siimbad и Gringod, които на практика са в група със Sezy и не контрастират прекалено много в немалкото песни, в които участват. Особено впечатление ми направи флоуа, с който влезе Симбад в Пенсия. Показва умения и ще се радвам ако продължава да прави подобни неща като това и частта му в One shot: The challenge.


Като силни моменти в албума мога да отлича двата по-дълбоки солови трака Млад и тъп и Беля, в които засяга по-конкретни и ангажиращи теми, поставя под въпрос бъдещето си и отминаващата му младост. Спринт също се отличaва като по-специално парче с коментарния си характер и малко по-разчупения инструментал. Останалото както се досещате е забавно трапче, но не от това за клуб, а за чилване и настроение вкъщи или с компанията.

Тук идва и големият минус в този албум, поне според мен. Прекалено айляк е. Липсва дълбочина и пълнеж, всичко е твърде буквално и няма replay value. Да, готино е, забавно е, има си чар и е зарибяващо, но няма основа, на която да стъпи. Опростено е до степен, до която всичко да се приема първосигнално, а такива албуми и песни има колкото искаш на пазара, независимо дали трап или по-класическо звучене. Купи ме има характер, но не е достатъчно интересен да задържи вниманието повече от няколко слушания заради липсата на нещо по-сериозно и амбициозно. Има повече характерните черти на микстейп, отколкото на албум.


Все пак, албумът ми хареса и се насладих на слушането му. Не знам дали ще се намести в плейлиста ми и ще остане трайно. По-вероятно е да не се случи, точно защото търся нещо повече от просто компилация със забавни тракове, на които да не се напрягам. Давам му разумна и нелоша оценка, момчетата показаха потенциал с този проект, надявам се ще надграждат и ще бъдат повод за повече приятни разговори в бъдеще.

ОБЩА ОЦЕНКА - 6/10

Продукт на:SezyGiMezy ООД
Дата на издаване:10 февруари 2019
Времетраене:32 мин
Стил:Тrap | Cloud rap 
Любими песни:Пенсия | Не мога | Млад и тъп
Беля | Спринт
Нелюбими песни:Гоня мили | Kиша | Kупи ме
Като цяло6/10


Коментари 0