Някои духове са несломими | Одраната истина Album Review

Публикувано на Януари 29, 2019 2 коментара

Здравейте, рап фенове! Аз отново съм момчето зад ЦХЗУ, а вие отново сте с рубриката, в която обобщавам мислите си относно нов албум на пазара. Днес става дума за 4-ия солов албум на Абстакт - Одраната истина.Абстакт е от любимците на родната ъндърграунд хардкор хип-хоп общност. Това подразделение има колкото добри, толкова и негативни страни. Често биват обвинявани в прибягване до крайности, прекаляване с критиката към изпълнители от други течения и витаещ навсякъде негативизъм. Затова и се надявах това да не е поредният скучен албум с тежко звучене и липса на оригиналност, който да предлага точно тези неща. Специално Абстакт беше прокламиран на места като лирицист с по-конспиративни теми, които бягат от познатия стандарт. Дали обаче ще успее да мине бариерата на самостоятелния албум?

Да. Успя и да ме изненада приятно. Някои от вас знаят, че не слушам този тип рап всеки ден. Но смятам, че Одраната истина е добър пример за рап албум с тежко звучене от 2018/19, който не е типичното клише. Тук няма да откриете повече скречове от припеви, няма да намерите константа хранилка за падението на рап музиката, няма непрестантен репрезент на квартала. Тук рап темите са сведени до минимум, преобладават лирики за метафизика, бунт срещу установения ред, срещу държавната власт, лични истории, както и доста сторителинг елементи.


Все неща, които отсъстват от обичайния рапърски репертоар. Поднесени по интересен нескучен начин, не твърде сложно и натрапващо. Увличат слушателя и го занасят до края на албума преди да се е усетил. Харесва ми начина, по който се преплитат коментарите на социалните проблеми с личните тревоги и истории на автора. Особено впечатление ми направи историята, с която Абстакт закрива албума и избягва от затвор “Плът”.  Художествената измислица и метафизиката биват миксирани по отличен начин и определено хваща ухото.

Продукцията е на ниво. На моменти е catchy, на моменти се натрапва, но винаги звучи тежко, дори индустриално и най-важното: разнообразно. Улавя точно този момент, в който всичко е като 1 бийт, но когато се раздроби имаш 12 самостоятелни инструментала. Личните ми фаворити са Одраната истина, Дамоклев меч (където Sr. Martini и DarkSide се представят подобаващо) и скита Вън от илюзията, който ми се иска да беше цяла песен, но и така също е добре, изпълнявайки ролята си на прелюдия от първата част на албума към малко по-персоналната втора част.


Стегната селекция, не се размива твърде много във времето и с отсъствието на дразнещи песни, които да пропускам, слушането на този албум минава добре. Когато съм в подходящото настроение де. Разбира се, Одраната истина идва с няколко минуса. Не ми харесва, че си преправя гласа, за да звучи по-хард в песните си. Да, създава атмосфера, но ми се иска да звучи по-натурално и смяната от друг албум на този да е по-плавна.  Друго е негативизмът, който излъчват текстовете и по-специално критиките към управляващите и бунтовническия момент. Прекалено много се набляга, че правителството е банда мафиоти и дава доста апокалиптичен вид на държавата, в която живеем. Не съм аз човекът, който да съди чужди политически убеждения, но ако говорим за отразяване на реалността тук в България, положението реално не е толкова зле, колкото се изкарва в албума. Поне в сравнение с преднишни времена.

В заключение - албумът предлага интересна гледна точка за заобикалящия ни свят и вътрешния такъв на артиста, представя както негови желания и копнежи, така и мрачната перспектива за обществото ни. Що се отнася до музиката, албумът е добър, стегнат, липсват слаби моменти и представя добър хардкор буумбап от това десетилетие. Хареса ми, но честно казано не виждам как конкретно този албум ще остане в плейлиста ми и ще си го пускам редовно за себе си. Затова и давам солидна, но малко по-ниска оценка.

ОБЩА ОЦЕНКА - 6/10

Продукт на:Независим
Дата на излизане:12 януари 2019
Времетраене:33 мин
Стил:Boom Bap | Hardcore Hip-hop
Любими тракове:Одраната истина | 5 пръста на смъртта | 
Дамоклев меч | Втория скит| Отшелник | Бягство от затвор 'Плът'
Нелюбими тракове:Първия скит | Авария!
Като цяло:6/10


Коментари 2