Малко мисли за албумите на 100 кила & Жлъч

Публикувано на Януари 12, 2019 0 коментара

Спомняте ли си времената, в които нищо не се случваше на рап сцената ни и пишех за албуми от 2015? Добре беше тогава. Сега обаче всеки вади неща като луд и се радвам, защото така работата ми никога не свършва. Днес ви предоставям 2 в 1 ревю на два полемични проекта. Става дума за албумите, които 100 кила и Жлъч пуснаха преди и след коледно-новогодишните празници. Реших в тази статия да разнищя въпроса: тва реално албуми ли са и ако да - как биха изглеждали съответните ми ревютата?


100 Кила - Това, че нямаш, не означава, че не можеш да бъдеш

Килата изкара 4-ия си солов албум малко преди Коледа и от това, което видях, феновете му не са очаровани от крайния продукт. Имало е известни нагласи и приготовления преди излизането му, но накрая се разбра, че това не е албум. Лично аз не мога да го счета за подобаващо продължение на дискографията му, защото няма такова илъчване. 100 Кила просто пусна публикация във Фейсбук, че дисковете са налични в сайта му и толкова. За 12 лв купувачите ще получат 25 песни, като всички от тях са вече издавани като сингли в периода 2013-2018.

Може би микстейп или плейлист ще е по-акуратно определение. Нито отношението към продукта, нито изпълнението на задачата са като за албум. Знаем много добре схемата на комерсиалните артисти да издават клипове през няколко месеца и като се натрупат - албумче с 15 песни, от които 3 не сме ги чували. Но въпреки това се дистрибутират към стрийминг платформите и има лек хайп. Тук и това няма. За да чуя песните една след друга трябваше да си направя плейлист в спотифай и да не повярвате - 23 от 25 песни бяха качени и съм ги слушал в 5-и клас, когато му бях фен.И това е и причината да не съм го слушал повече от 0.5 пъти. Демек до 10-тата песен и стига толкова. Едно на ръка, че дори хората, които не го харесват, му знаят всички стари песни наизуст. Все пак, ако трябва да го гледам като албум пак няма да съм позитивно настроен. 25 песни е твъъъърде много материал дори за феновете му. В моите изяви в ревютата и на други места стана ясно, че дългите албуми за мен не са окей. Освен ако не си другия рапър от тая статия, няма как да ти слушам предвидимите песни час и половина. Нито траковете имат нещо помежду си, нито предлагат нещо нечувано. Който е фен на Килата може и да му хареса. Който е фен на начините за изкарване на пари също. Въпреки че и за търговски трик не изглежда като най-уместното представяне.

Продукт на:хората около 100 кила,бали му мамата
Дата на издаване19 декември 2018
Времетраене:91 мин
Стил:Твърде много песни, за да дам определение
Любими тракове:N/A
Нелюбими тракове:N/A
ОБЩА ОЦЕНКА:4/10Жлъч - Чис Ожес ЕР
Добре, тука вече съм си в комфортната зона. Доколкото е възможно тва при Жлъчката де. Без предупреждение бяха качени не един, не два, не три, а шест нови песни в тубата часове преди края на 2018 година. Еднаквите тъмбнейли ме оздачиха дали това не е някакъв вид повод да пиша отделна статия в сайта? Съмненията ми бяха приключени, когато Жлъчезар написа в съответния пост, че песните нямат нищо общо помежду си и в никакъв случай не са албум. В следващия момент в описанието на траковете и в профилите на SCC това бе промотирано като ново ЕР. Последва и ъплоуд в Bandcamp, чака се такъв и в Spotify. Много противоречива ситуация, но хей! Имаме 6 нови песни на arguibly най-доброто МС в цялата държава!

6-те песни наистина нямат нищо общо помежду си освен обложката. Бийтовете са дело на 5 различни човека и носят 6 различни настроения. Предполагам, че са правени като странични проекти, в които биват размятани бийтове и се правят песнички без претенции или пък тези парчета не са паснали в идеята за соловия му албум, който се очаква да излезе до половин година (надявам се) За разлика от нещата му в последните години, това изглежда като наистина неангажиращ проект. Има един такъв типичен бегерапърски привкус. Някои биха го определили като “връщане към корените” т.е. Жлъч отпреди Yдар, когато издаваше песни, в които си реди яко без ясна посока на мисълта и с много коментар за останалите рапери в тая клета страна.


Не бих го определил като връщане към корените. Всеки човек се променя с годините, особено Мати след всички тея албуми и събития в последно време. Сега и текстовете, и бийтовете са на друго ниво в сравнение с онези песни от 2015 и по-рано. Продукциите са страхотни. От психаделичното усещане в трака с Worst през меланхолията в този със Sezko до нахъсания рап за рап в тези с Гената. Песните с WARP и iTrak също не са за изпускане с техния по-мелодичен вайб и готините припявания. Кривоглед може да бъде счетено за лятно парче и както коментирах под клипа, Oddisee просто трябва да му скочи на тоя бийт. Но в края на деня, фаворитът ми си остава Предупредени с неговия си bouncy groove и историята във втория куплет :D

Бе всичко е яко. Както винаги, каналът на So Called Crew ни засипа с доза чист въздух. Мисля си, че това ще е добро предупреждение за новия албум, за който стана ясно, че ще носи името Вяра. Беше крайно време след Прилив да бъдем освежени с още песни и се радвам, че се случи под формата на някакъв вид пакет сингли. Ще остана още по-удовлетворен ако се матереализира и в удобните стрийминг платформи. 

Продукт на:Студийта, Бирово
Дата на излизане:31 декември 2018
Времетраене:19 минути
Стил:Liricheski tupanici | 90s boom bap |
Rap za rap za rapuri | Qdene na MCta |
Super tejki biitove kopele |
Kur za underground-a | Kur za vsichki
Любими тракове:Чернохолик | Oтело | Кривоглед |
Предупредени
Нелюбими тракове:N/A
ОБЩА ОЦЕНКА:7/10


Коментари 0