Неочкавано добра комбинация I Ф4 EP Review

Публикувано на Декември 08, 2018 0 коментара

Хей, хей, хей, кво става, хип-хоп глави? Аз съм най-недолюбваният ви псевдо музикален критик Момчил Бонев, а вие сте с поредния епизод на този социален експеримент. Днес под микроскоп ще гледаме дебютното ЕР на новосформирания хип-хоп колектив Ф4.Ако раздробим формацията на съставните ѝ части, ще открием Камен Колев в ролята на бийтмейкър, а двамата с микрофоните са Михаил Павлов и Александър Шумаков. Камен може да сте го чували под псевдонимите му WARP или просто Kamen, както и покрай съвместния ни 1+1 Podcast. МишМаш е представител на Shadow lab лейбъла и подобно на гореспоменатия, е родом от Шумен. Човекът от Хасково пък е Паркман, но за съжаление познавам неговото творчество най-слабо. Това обаче не пречи да доставя на сцената ни уникално и хубаво съдържание.
0be1efebd608f07f7b5e2750e8318fae.jpg

Най-голямата драма беше какво можем да очакваме от подобна комбинация на този ранен етап от техния хип-хоп живот. Камен завърши успешно четирите си инструментални EP-та наскоро и макар и да бяха ориентирани към по-чуждестранна публика, вкараха як саунд в моята библиотека за дълго.

Мишо тази година изкара неговия първи проект, който обаче беше крайно незадоволителен експеримент с ново звучене. Поне за мен беше разочарование, защото е демонстрирал много потенциал и може много, но там не го показа. (Ревюто ми прочетете тук)

Сашо или Паркман пък има три самостоятелни микстейпа зад гърба си, които той самият възприема като cringe и отново под възможностите му. Въпросът е дали сега, когато се съберат в общ проект могат да сътворят нещо наистина яко, което да ги утвърди в тази игра?


Да. Това е глътка чист въздух за българския рап, особено ако говорим за артисти на тази възраст. Разбрах от кухнята, че този албум на практика е почивка между другите неща и буквално е скалъпен за няколко дена. Доста похвално, защото начинът, по който се промотира сега изглежда като добре измислена схема за пренареждане на стандарти. Цялата идея за новата група стана изневиделица дори за мен и се изненадах като чух ЕР-то за пръв път. А аз рядко се изненадвам от бг рап напоследък.

Исках да озаглавя тази статия "Ако Ѫ и SCC имаха дете, това щеше да е то", но не мога реално. Момчетата си имат техен уникален стил, не мога да ги оприлича нито на Голям Юс заради концепцията за “супергрупа”, нито на So Called Crew заради по-авангардните текстове, макар и двете групи да са от любимите им. Не звучи като нищо друго, което съм слушал, дори и тяхно. Тази комбинация ме нацели в десятката. Инструменталите са чиста доза секс. Не бива да се изненадваме, все пак зад тях седи най-подценяваният млад продуцент, както в България, така и в Обединенето Кралство. Може би не ми харесват толкова два бийта, които ще спомена по-нататък. Реално не са никак зле, просто на мен не ми допадат толкова. Дори не съм 100% убеден в думите си. Та да, стабилна продукция със джаз и рок влияние. Чудесно както винаги.

Текстовете отгоре не отстъпват на музиката, даже напротив. По много добър начин правят спойката и превръщат краткия албум в приятно изживяване. МишМаш-а и Паркман-а един спрямо друг не са напълно еднакви. Мишо в последно време се отдава повече на модерни ритми и течения, има тази плейбойска парти нотка в  поведението му. Сашо пък е артистичният тип, самоуверен, но остроумен, с коментар за всички и всичко миксира по успешен начин млада кръв и concious рими. Тези им качества обаче не се изключват взаимно, и двамата могат да играят и двете роли. Допълват се. В следващите им сингли, които съм слушал, (а вие не) ще чуете истински парти хитачки и от двамата. Тук се отдаваме предимно на по-lyrical shit.

Друго нещо, което ме кефи са тези подобни на скитове записани разговори от студиото* по време на записа на песните. Често срещан похват при варненския им еквивалент  Ѫ  и при Жлъчката, когато екрана на телефона му реши да се ебава с него. Създава се усещане за фамилиарност, доближава до реалността и сближава слушателя с творческия процес и с по-несценичното лице на раперите.

*студио - ключова дума за микрофона в стаята на МишМаш в действителност - бел. ред

1e44477fa9d098471025c9773ad3fdf1.jpg

Цялата тава може да е супер кратка - 14 минути, но песните вътре са доста биполярни ако мога така да се изразя. Парчетата в тавата може да изглеждат еднакви, но всяко си има собствен вкус, което го отличава.  Ценно качество за един як тейп.

Анатомия влиза бързо и не се усещаш кога е минал този ташаклийски, но съзнателен алтернативен  рап. Първа проба  съдържа непоследоватлени и нехармонични китарни луупове, които не са ми присърце, но не са болка за умиране. Емситата си менкат  тактове и редове, което не се среща често в България, особено в 2-минутно парче без припев. Тук също разбираме концепцията за Фантастичната 4етворка (Ф4) с редовете на Паркман, където се оприличава на г-н Фантастик или човека от ластик. 

После Мишмаш добавя, че бълва огън досущ като Човека-факла. Също така казва “Питаш защо сме четирима? / Щото жената е невидима”  Повече от гениална мулти референция с комикса и филма. Трябваше ми известно време да я схвана.

Пантонима е бавното джазче, чийто семпъл ми наподобява досадния саундтрак на Тривиадор. Втори бийт, който не ми допадна особено. Но се слуша. Също един детайл от клипа:
a6e0056b4ee1d05f6ab53d57db85371d.png

Как съм е типично рапърско парче със закачлив припев. След него завършваме с двата солови трака. Този на Парк-а е колкото чил и неангажиращ, толкова и наситен с игра на думи и хитринки. Песента на колегата му може да бъде счетена за една идея по-concious откровение. На фона на слънчевия клип, слушаме как главният герой прави съзнателен коментар на случващото се около него и закрива по страхотен начин тавичката.

Въпреки, че цялото тва явление стана на ташак, момчетата посегнаха на сцената само както те могат и ето го резултатът. Проект, след който си казваш "А така бе мама му стара!"  Нещо различно, консистентно, с достатъчна доза изгустиране, но в същото време затрупано със скрити послания. Достъпно е за слушане и възприемане от всички категории хора, а тези, които обичат да делят на лагери, стилове, звучене и поколения да си гледат работата. Следете кво се случва в бърлогата им и дайте един плей!

КАТО ЦЯЛО - 8/10

Продукт на:Фантастичната Четворка ЕООД
Дата на излизане:03 декември 2018
Времетраене:14 мин
Стил:Jazz rap I Concious rap 
Любими тракове:Анатомия I Първа проба I Как съм
Котва I Кой знае
Нелюбими:N/A
ОБЩА ОЦЕНКА8/10


Коментари 0