5 албума, 4 солови, 3 мотива, 2 години, 1 име I Sauce kid 2 Album Review

Публикувано на Ноември 10, 2018 3 коментара

За не знам кой път вече нямам идея как да започна ревю. Добре дошли отново, аз съм Момчил Бонев, а вие сте с поредицата, която наричам  “Топ 10 признаци, че пишещият е 03 набор”

                                            

Или инче казано второ ревю на албум на V:rgo за тази година. В момента е толкова коментиран и слушан изпълнител в родния хопец, че май няма смисъл да ви правя ретроспекция на неговото творчество. Последния си солов албум изкара август месец и беше подложен на разнищвация от моя страна - цък. Той не предложи никакво ранообразие откъм звучене, флоу и лирика, на моменти имаше леки загатвания за смяна на реденето и желание за коментар на ситуацията. Но тези моменти не бяха ключови за Раздай и си останахме с впечатлението, че няма развитие.

Само след 2 месеца излезе и този албум, който наричам “Дветето сос”  и се явява продължение на соловото му ЕР от средата на 2017 - Sauce kid EP. Много се радвам, че си продадох този диск, щото като се замисля от там започна цялата вълна със соса и хайпа около Виксъна. И не се изкефих изобщо, твърде еднакъв и безидеен ми се струва, за да стои достойно на рафта със CD-тата ми

Сега въпроса, който си задаваме е: може ли да видим по-разнообразен продукт от този артист и как се отразяват милионите гледания и парите на един 20-годишен махленец? Втората част oт питанката е ключовата тук, защото в 2auce kid най-накрая можем да забележим малко по-сериозен коментар на заобикалящия свят и равносметка на постигнатото. Не говоря за “weird flex but ok”  моментите, когато подобен феномен парадира с бързите кинти. Тук реално на Вирго му се говори за израстването в рамките на година, от махлата до препълнените клубове, от 7 стинки до новия колан, струващ една заплата. И това е упоменато на достатъчно много места, за да не бъде пренебрегнато току тъй. Не мога да кажа, че това е концепцията на целия албум, защото темата се засяга често, но не навсякъде и не интензивно. По-скоро като добавка към стандартните неща за еротични сцени с фиктивни момичета, масета и вихрушката, в която живеят съвременните трап сензации. Дали те са художествена измислица не мога да ви кажа.

Текстовете няма да са толкова голям проблем ако се слуша от по-непретенциозни хора или за фон на някое друго по-полезно действие. Настроението, смея да кажа, е приятно. Дали защото се различава от предишните му проекти или защото досега не бях слушал този по-лек трап, но ми хареса опита за по-плавен експеримент. В целия албум преобладава нещо подобно на последния албум на Lil Baby & Gunna - Drip harder. Наричам го “тропичен трап”, защото се използват ефекти в продукциите, наподобяващи флейти и се свирят леки catchy loop-чета. (Продусерите ще ме извиняват ама не съм толкова добър с термините)

Всичките песни са доста спокойни и ненатоварващи. Не са тупалките, които си представяме като чуем думата “трап”  Има експеримент в звученето, но не прекалено рязък, че да се възхитим truhedovete и да се възмутят неговите хедове. Тази необходима плавна промяна във всеки следващ проект.

Фийтовете са интересни. За разлика от Раздай, тук са по-добре подбрани и влизат доста smooth в настроението на албума. Първия по ред трак с TRF и Криско го обсъдихме с Ильо в новата поредица “Хората говорят” и с Камен в 1+1 подкаста ни за октомври. Чест му прави на Виктор, че е успял да навие най-успешния български изпълнител в тази сфера да му влезе с неговия флоу на бийт от негов човек в клип, повече клонящ към трапа на В:рго, отколкото към регетона на Криско. Във Врум врум имаме един куплет от Shizo. И без него тази песен пак нямаше да ми хареса. В Минал се включва NDOE, който влиза прекалено рязко и нехармонично, че директно скипвам нататък. Това е един от моментите на дисбаланс в иначе стабилния и консистентен Sauce kid 2. В 10-ия и последен трак чуваме Dim4ou, който също се е съобразил със стилистиката и сякаш се опитва да имитира flow-a на младия му колега. Естествено се припокриват и в тематиката на куплетите си, на Димо не му е никак чужд мотива за махалата и безпаричието в началото и съотвено успеха в музиката, преобръщащ животи на 180°

Тази песен ми е и любимата от 10-те заради по-сериозния, дори окончателен коментар на двамата за внезапния успех и контрастите в годините им на махленци и на рап звезди. Печели и приза за high point в албума, защото стои точно където трябва - в края. Оставя лек, лежерен, но ангажиран aftertaste след преслушване на целия проект.

Други силни моменти са Beef, където изненадващо, но приятно се влиза малко по-остро и има известна доза връзка между фразичките на Вирго. Което за него е похвално. Други силни песни са Bad Idea, Molly и Bombay, защото оставиха малко повече отпечатък от останалите. Което пак е похвално за него.

Най-много enjoy-нах да слушам този албум от 5-те на SKG до сега. SKG е KSG с разменени букви. KSG е Kids See Ghosts, демек един от най-dope албумите за годината. Дали 2auce kid не е начало на прогрес, водещ към KSG level dope или е чудо за три дни? Предстои да разберем. TRF най-накрая изкара неговия солов албум, така че другата седмица пак сме на диета със много сос и пастет.

В заключение ще кажа, че все пак този албум е нужната равносметка за нереално бързите успехи, които постигнаха момчетата за година и можем да кажем, че с право се хвалят. Друг е въпросът дали аз, анализаторът съм окей с текстове, PR стратегии и подход на продуциране. Все пак - като за Вирго е страхотен албум. Не е това, което аз търся, ако искам такива генгста флекс работи бих си пуснал американските му колеги. Но от камбанарията на Виксъна е супер стабилен и консистентен проект, наситен с достатъчно ангажирана лирика. Като звучене се отличава. Надявам се да е стъпка в правилната посока.

Но все пак - това е Вирго. С риск Камен да ми се разсърди ще дам
ОБЩА ОЦЕНКА 6/10

Издател:Sauce Kids Gang
Дата на излизане:04 ноември 2018
Времетраене:31 мин
Стил:Trap I Mumble rap I Cloud rap
Любими тракове:Beef I Bad Idea I Molly I Bombay I Kude beshe
Нелюбими тракове:Mamuli I Vrum vrum I Minal
Като цяло:6/10


Коментари 3