Критик албум храни I Музикант в къща се храни Album Review I

Публикувано на Ноември 04, 2018 0 коментара


Две ревюта и два подкаста за седмица... не знам дали се досещате ква работа е тва ама искам да ми се върнат, да ми се върнат парите, да ми, да ми се върнат, нали се въртят...  Това е цитат от хитачката горе. Тя е първи сингъл от дебютния албум на Pain “Музикант в къща се храни”  Подробности за него от кухнята може да видите в новия Йомрук - ей тука ей тъй.

Бях си казал, че ще се целя да не пиша за албуми, които ги няма в streaming платформите, просто защото изисква усилия от моя страна да седна и да го слушам достатъчно пъти. Някои от вас обаче настояваха да го обсъдя и той взе, че се качи целия в YouTube. Интересно ми беше дали се е разделил с ACBG и дали може да предложи нещо по-различно от техните продукти напоследък... Не, не се е отделил. Още е член на тяхното обкръжение, но качва в отделен канал. Щом не съм разбрал за този албум от момчИтата не ми се вярва да са едно цяло все още. Заеби, тия работи не са важни за мен. Дошли сме да говорим за музика. 

Мислех да изсипя доста негативни коментари тук и бях доста предубеден като го чух първите пъти. Надявах се на супер прости рими, клишета до втръсване, триезичието на трапа (Пари-Коли-Жени) и хъсъл глупости за покоряване на върха (хейт за хейтърите) 

Не бях съвсем прав. Да, не покри напълно изискванията ми за бг рап албум, но този тук повече ми хареса, отколкото бих го игнорирал. Защото това се прави с нещата, които не харесваш - игнорираш ги. “Музикант в къща се храни” ме спечели с catchy repetative бийтовете и с продължителността си. Тва е сигурно единственото ЕР от 11 песни. 27 минути е по-малко от 30, а по моите разбирания всичко под половин час е същинско ЕР. (опаа, едит от бъдещия Момчил - на Vince Staples новият албум е 11 трака и е 22 минути, залслужава си да го чуете) 

Това с продължителността не знам дали е минус или плюс. Винаги е според зависи. Казвал съм, че не се кефя на малките албуми, но в същото време не мога спокойно да изслушам нещо над 45 мин. Сега в конкретната ситуация тва е плюс щото хем имаме разнообразие от 11 инструментала, хем минава леко и бързичко. Оставаш с впечатлението, че все пак Калинката си е казал квото има да казва. 

Нещо доста интересно - тук нещата са некст левъл catchy и си личи. Бийтовете са съставени главно от готини луупове, без много опити за прогресия. Щом след първото пускане веднага ми се заби първата песен в главата, значи формулата е нарочно така. И текстовете едни такива по-закачливи. Лесно мога да ви изрецитирам по няколко бара от повечето песни.


“Кат си купя ламбо първо ше повозя Боро 
надявам се тва да му се случи скоро”


“Градуси на постоянна жегаа
не е много, а е мегаа
 Чист алкохол, танци на стол
нещо си там, чалгата е рокендрол”

/написано без да чета/слушам/
Сега ше кажете “ama bate Momchi, tui ni sa liriki za hvalba, tui da ne ti e sekta da mi gi promotirash tekstovete” Абсолютно. И аз мисля, че доста казани неща не са ми по вкуса. Покрай по-умните неща (oнез дет те карат da se zamislish) има доста противоречиви неща за кинти, наркотици, известност и т.н. Даже в #NqmaKak говори малко по-сериозно против т.нар. златотърсачи и истерията около парите в tazi slojna rap igra.

И аз не знам защо прави така, видя се в предването при Ильо, че е свястно момче и знае какво говори. Ирония, лъжа или просто не съм осъзнал нещата достатъчно? Ни са знай още. 

Това с лесно смилаемите бийтове и текстове е нож с две остриета - прекалено бързо омръзва. Тамън съм се надъхал да напиша тва ревю най-накрая, изгледал съм предавания, събрал съм пари за диск и то взе да се поватря и да омръзва. Друго си е всяка седмица да имаш различни любими песни и да вземеш да разглеждаш всяка една, да разкопсаш инфо за текста, предистория, инструментал. Тук всичко е хем кратко, хем прозрачно и плитко. Лишено от дълбочина, от малко повече материал. Това си е лично мое предпочитание. Знам, че доста от вас мразят да мислят кво е имал предвид авторът и такива глупости, но замислете се: ако си кажеш по-просто и направо нещата в първия албум, кво ще ти остане за следващия? 

Все пак се отличва от останалите неща, които слушам и от повечето български албуми на тва ниво. По-позитивен е. Готино уверен, но не лишен от мисъл и някаква идея зад него. Кефи ме колко отдаден е Pain в работата си и колко сериозно се отнася. Това качество у младите е много ценно. Сайтове, канали, хайп, мърч и на почти всяка песен от 11-те ще/има готин клип, много работа за непретенциозни гледания. Като говорим за сайта, от там можете да си вземете CD или на ЛС тук. (ама оставете и една бройка за мене де)

Все тая, тва е добър албум, но не достатъчно. Бих искал да поговоря за оценката си сега, тъй като не знам дали осъзнавате какво влагам в тези цифрички накрая. В това ревю бих дал 7, който давам на албуми, които харесвам ама нито са ме хванали от първия път, нито нямат кусури. Като се замислим обаче на какво давам 7 по принцип и да сложа “Музикант в къща се храни до тях” някак си не съвпада. 6 пък ми се струва ниско, но и справедливо. Не бяха леки критиките ми към този албум. Все пак поздравявам Калинката за свършеното и за интервюто с ИлЙО. Отдавна не бях гледал толкова интересно и увлекатлено Йомруче.

КАТО ЦЯЛО 6/10

Продукт на:НХРБИЯ
Времетраене:27 мин
Дата на излизане: 06 септември 2018 
25.10.18 - YouTube
Стил:Cloud rap I Mumble rap I Trap? 
(сестра ми за Неподобен: kvi sa tez mumbъli be)
Любими тракове:Неподобен I  Няма как I С усмивка I Понякога I С 300
Нелюбими:Няма цена I Без гафове 
ОБЩА ОЦЕНКА6/10


Коментари 0