Обективните 9 на субективния Mr.99

Публикувано на Февруари 06, 2016 2 коментара


Няма конкретна причина да правя това, просто имам нужда да посоча моите съвсем субективни симпатяги в 9 отделни категории. Наистина получих подхвърляния или директни запитвания „защо не покажеш твоите победители”, всъщност истината е, че аз не обичам класациите и състезателния характер в изкуството. Тук става дума за музика, а музиката е изкуство, то от своя страна е красота и не искам да го цапам. За мен това не е в помощ на творбите, творците и твочеството им. За това давам по 3 имена (в азбучен ред), които лично на мен са ми направили най-силно впечатление. Субективно. Лично за мен. А, да, за да не се чудите кой пък е този Mr.99, аз съм бе, Илиян Илиев – Ильо. Защо така съм се писал е решение, което не взех трудно. По-старите знаят, а за по-младите е достатъчно да го свържат с бройката на категориите. Тези 9 за мен са най-важни и интересни.

Песен на годината

Young BB Young & DRS - Майната им

Гери-Никол feat. Криско  - Ела и си вземи

Криско fеаt. Бон-Бон - Нашият живот

Тук думата „песен” ако искаш я замени с „хит” или „популярна от стила”, както искаш. Безспорен е факта, че „Ела и си вземи” е хита на годината. „Майната им” е може би най-бруталния проекта за 2015, скандално, изпипано, „овратително”! Ако все пак трябва да повдигна дори със сантиметър едното заглавие над останалите обаче това ще е „Нашият живот”.

Бийтмейкър на годината

PEZ
Tr1ckmusic
Гена (SCC)

Тук няма смисъл да говоря дълго, отново е въпрос на наблюдения, лични такива.  PEZ е може би най-активен от тримата, а и от всеки друг през 2015. Tr1ckmusic надгражда всяка една година и вади продукт след продук, проект след проект и според мен съвсем закономерно има място в тройката. Евгени пък е човек, който освен зад бийтовете, застава и зад грамофоните на сцената, когато неговата банда So Called Crew вършее из страната. А и семплите, които взема от винили са нещо, което аз лично обожавам.

Албум на годината

Fang – Зеленият път

Жлъч/ Гена – Удар

Ума и Дума – Алгоритъм

Много е субективно, наистина, въпрос на вкус е, но и трите тави са такива, в които едва ли има БГ хип хоп фен, който да не намери нещо за себе. И най-важното, което аз гледам е – това са концептуално работени проекти, от-до!

Артист на годината


Imp
NDOE
Жлъч

Реално погледнато артистите на годината в хип хоп средите е редно да са активни и както се казва да вдигат шум. Какво имаме тук, всъщност рапърите са хората правещи рап. Рап. Рапиране. Та кой рапира? МС-тата разбира се, е точно за това става така, че ние тук имаме 3 невероятно добри МС-та. Хора, които освен техника и умения имат и достатъчно тежко стъпване на сцената и държат тълпата във въздуха. Тази година за мен тези тримата са над останалите!

R'n'B изпълнител/ка

Bobo
Lexus
Михаела Филева

Защо да ги делим на полове, като реално погледнато и така са достатъчно малко в страната ни. Има изключително добри опити, но остават като капка в морето за цяла година и за това не мога да ги включа тук. И от двата пола. Има и много такива, които имат попадение като трак-два, но болшенството от продукцията им е по-скоро поп, а ние търсим R’n’B. За това ако ще имаме забелжки тук, то аз бих ги отправил така:
Bobo – искам още продукция, повече пеене, можеш го, прави го, дай ни го!
Lexus – ти си невероятен, в това, което можеш и правиш и щом попадаш в родните класации, крайно време е да опиташ на български, отдавна си тук.
Михаела Филева – имаш абсолютно всичко необходимо, за да се окичиш с титлата „R'n'B Diva”, аз лично бих искал процента R’n’B/ Pop да се обърне в проектите ти, но знам, че не баш всичко зависи само от теб...

Група на годината

Silent City
So Called Crew
Ума и Дума

Тук изобщо не бях затруднен, ама никак. Това са 3-те банди най-активни не само през последните 12 месеца, а през 24-те. Такива са фактите. Просто погледни в мрежата и ще видиш колко много са новите тракове, видеа, афиши с участия по ключови сцени, албуми! Да, казах албуми! Чуй ги, за да има смисъл изобщо да си говорим за рап в България.

БГ Рап колабо

2 & Jo а.к.а. Лошите feat. Ogy Dogg - East Coast

Sistah, Starteras & Atila - Hip Hop

Young BB Young & DRS - Майната им

Тук имаме 3 различни физиономии на българското рап колабо. При „East Coast” аз лично откривам романтика заради комбинацията, настроението на парчето и заради самото му звучене. „Hip Hop” си е класически роден рап. Вижте само комбинацията, предполага ли провал? Според мен не, а и не е. „Майната им” на критиците, едва ли някой щеше да ми каже преди десеттина години, че подобна комбинация е възможна, но ... ей на, и не говорим стриктно за имената, а за тяхното стилово причисление през годините. Аз отличавам тези трите и това е.

Свежа кръв

5 O’clock

TheFunKyds (Secta & MishMash)

SplitKid

Мисля, че тази категория заслужава специално внимание. Както във футбола всички говорят, че детско-юношеските школи са бъдещето, така е и тук. Тези момчета вече стъпиха на фронта и са в процес на каляване в боя, все по-адекватно. Разбирам, че някой ще каже „това е дълбок ъндърграунд”, но „уйга плиййз”, в днешно време ъндърграунда е... това е една дълга тема, за която няма да говоря тук, може би някой ден.

Най-активна организация

Out in Space

So Called Crew

XPRSN

Тук може би по-важното уточнение е в понятието от колкото в имената. Казвам „организация”, защото това с лейбълите е малко сложно, лейбъла е фирма, регистрирана, с приходи и годишни отчети, а не съм убеден колко са такива в България. „Организация” е по-подходящо, за това, което искам да отлича, тъй като под тези три „табели” са струпани много артисти с различна активност и вариативност през годината, която като се калкулира заслужава отличаване и ето. Това са те!

За дългогодишна служба и принос към облика на родната хип хоп сцена чрез собствен стил и почерк бих отличил войн с над 20 годишен стаж и това е Starteras.


А за съпорт към рап сцената от не-хип хоп медия или журналист бих откроил една дама, която откровено подкрепя нашите и това е Калина Василкова. В и без това рехавата и изкуствена подкрепа на артистите, тя е като светъл лъч, дано не прегори скоро, дано!


Категории като DJ, Graffity, танците било то break или хип хоп ще оставим на страна. Те бяха елементи някога, вече са си отделна култура, със собстени състезания и събития, които няма защо да пипаме и мърсим. Пием си сакето с тях, движим заедно и сме едно цяло, но нека не ги намесваме без по-дълбоко проучване. Само уважение за хората от тези среди.

Това е от мен, абсолютно субективно мнение без да искам да ангажирам или обвързвам с него, който и да било. Ако има въпроси, коментарите са мястото.

Коментари 2